woensdag 20 maart 2013

Erik's speltbrood


Recept voor speltbrood met lijnzaad en zonnebloempitten.

Voor diegene die met dit meel zelf aan de slag willen:

hieronder een recept van Erik’s  speltbrood.

Benodigdheden;
 500 gram speltmeel  (Eco Plaza)
2 theelepels broodzout (te koop bij de warme bakker)
1 1\2 zakje droge gist
1 theelepel koudgeperste olie

2 eetlepels lijnzaad

2 eetlepels speltvlokken

2 eetlepels zonnebloempitten

2 eieren
ongeveer 3 deciliter lauwwarm water Werkwijze Vet een broodblik in met olie. Meng het meel met gist, lijnzaad, zonnebloempitten, speltvlokken,  zout en eieren door elkaar in een kom. Voeg olie en water toe en kneed het geheel tot een deeg. Kneed 5-10 minuten goed door, zodat een soepel deeg ontstaat. Leg het deeg in het bakblik en dek het af met een vochtige doek. Laat het op een warme, tochtvrije plek 45 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de over voor op 200 graden. Zet de vorm zo in de oven, dat het midden van de vorm in het midden van de oven staat.
Bak het brood in 45-55 minuten gaar. Smeer voor een mooie korst de bovenkant van het afgebakken brood met een kwast met wat water in.

·         Waarom zou u broodzout gebruiken? Brood is een belangrijke bron van jodium. Gebruik voor het bakken van brood speciaal broodzout, te koop bij de warme bakker. Broodzout is rijker aan jodium dan Jozozout of zeezout.

·         Probeer contact zout en gist in den beginnen te vermijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten